Frank Lansbergen, coach van leidinggevenden in de zorg

Frank LansbergenAls ik kan coachen ben ik in mijn element. De ander ondersteunen bij het helder zicht krijgen op wat iemand kan en wil en drijft. En dan samen de ontwikkeling in gang zetten op de gewenste doelen te bereiken. Dat doe ik nu sinds 2001. In de loop van de jaren kreeg ik steeds meer leidinggevenden om te coachen en verzorgde ik trainingen in zorginstellingen op het gebied van communicatie, assertiviteit, teambuilding en coachend leidinggeven. Uiteindelijk ben ik me gaan specialiseren in het coachen van leidinggevenden in de zorg, die hun impact willen vergroten. Daarvoor heb ik een speciaal ontwikkeltraject met beproefde methodieken en interventies samengesteld.

Hoe ben ik hier gekomen? Als jongetje van 13 jaar kreeg ik al het vertrouwen om als klassenvertegenwoordiger namens de groep te spreken. Ook was ik vroeg begeleider van handbalteams om te faciliteren zodat zij optimaal konden presteren. Het is mijn passie om “anderen te ondersteunen bij het zetten van de volgende stap in hun ontwikkeling”.

Dat heb ik allereerst gedaan als onderwijzer en later als schooldirecteur. In die 20 jaar als leidinggevende heb ik vaak mijn neus gestoten, was ik vaak gestrest en onzeker en heb ik zelfs een burn-out opgelopen. Ik heb al doende veel geleerd en me de laatste 15 jaar ook als coach veel theorieën en handige strategieën eigen gemaakt.

Hierdoor ben ik vele ontwikkelingsfasen verder gekomen en is het mooi andere leidinggevenden daarin mee te nemen en hun eigen pad te laten gaan. Het levert al zoveel op als je doorziet hoe de patronen nu werken (veel zelfreflectie) en je een andere houding en vaardigheden leert die een heel ander effect sorteren. Daardoor groeit je zelfvertrouwen en kun je krachtig door in deze functie.

In de feedback die ik ontvang, geven mijn mensen vaak aan dat ze de trajecten als prettig en effectief ervaren. Zij noemen ook: vertrouwenwekkend, doelgericht, empatisch, gestructureerd, soms confronterend en deskundig.
Lees onder Ontwikkeltraject wat mijn coaching je oplevert.